Speltakken

Speltakken is de naam voor de verschillende leeftijdscategoriën:

 de Bevers    4-7 jaar  
 de Welpen    7-10 jaar  
 de Scouts    10-15 jaar  
 de Explorers    15-18 jaar  
 de Stam / Roverscouts    18-23 jaar    
 de Plusscouts    23-99 jaar    

 

Iedereen mag 4x komen kijken voordat ze beslissen of ze lid willen worden.
Meer informatie nodig of wil je vrijblijvend proefopkomsten meemaken? Neem dan contact op via het contactformulier.

 

bevers


Ben jij tussen de 4 en 7 jaar? Vind je het leuk om iedere week iets leuks te doen, lekker buiten te spelen en allemaal dingen te leren? Kom dan bij de Bevers! Hier doe je allemaal leuke spelletjes met kinderen die even oud zijn als jij.

De kinderen van 4 tot en met 7 jaar worden 'Bevers' genoemd. Bij de Bevers ligt de nadruk op het spelen en leren in de natuur. Ze doen samen met andere kinderen leuke spelletjes in een veilige omgeving. Zo leren ze spelenderwijs samen te werken.

De Bevers spelen in het thema van het dorp Hotsjietonia en gebruiken hierbij hun fantasie. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van de kinderen. In het dorp Hotsjietonia wonen allerlei verschillende mensen, waaronder Stuiter. Stuiter is een Bever die dezelfde groei en ontwikkeling doormaakt als de bevers in een groep. In het dorp Hotsjietonia maken de bevers allerlei avonturen mee en leren ze van alles en nog wat. Ze knutselen en zingen met Keet en Fleur Kleur, ze leren dingen over de natuur bij Bas Bos en Rebbel, ze horen over andere landen bij Sterre en Steven Stroom, komen tot rust bij Noa en gaan koken met Rozemarijn. Ook met Professor Plof en Stanley Stekker is er altijd wat te beleven. De vaardigheden die kinderen bij de Bevers opdoen, worden uitgebouwd bij de welpen zodat kinderen zich continu blijven ontwikkelen.

 


Ben jij tussen de 7 en 10 jaar? Vind je het leuk om iedere week iets spannends te doen en grappige dingen te leren, samen met andere kinderen van jouw leeftijd? Kom dan bij de Welpen en speel mee in de jungle!

De kinderen van 7 tot en met 10 jaar spelen in de jungle. Samen met de figuren uit Jungleboek beleven ze de spannendste avonturen. Bij het spelen aan de hand van een thema gebruiken de Welpen hun fantasie en dit draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen.

De Welpen spelen in het thema van Jungleboek en beleven allerlei spannende avonturen in de jungle. De Welpen identificeren zich met Mowgli of Shanti en spelen in de jungle met hun vrienden Baloe, Bagheera, Rikki Tikki Tavi, Marala en vele anderen. In de jungle is er altijd wat te doen en elk dier heeft zijn of haar eigen wijsheden en favoriete bezigheden. Chil vertelt de Welpen bijvoorbeeld alles over vogels en Raksha weet weer veel over de verschillende dierensporen in de jungle. Met Marala zingen de Welpen een leuk liedje en met de schildpad Oe leren ze alles over de onderwaterwereld. Op alles wat de kinderen bij de Welpen leren, wordt voortgeborduurd bij de Scouts.

 


Ben jij tussen de 11 en 15 jaar en heb je zin in actie? Word lid en beleef uitdagende avonturen bij de Scouts! Samen met je (nieuwe) vrienden doe je super gave dingen waar je ook nog eens wat van leert. Leer knopen, ga op zomerkamp, kook op je eigen kampvuurtje en ontdek de wereld om je heen!

De Scouts van 11 tot en met 15 jaar heten 'Scouts'. Scouts zijn niet meer bezig met het spelen in een thema, zoals bij de Bevers (4-7 jaar) en de Welpen (7-10 jaar) het geval is. Bij de Scouts ligt de focus op het bewust ontwikkelen van hun scoutingkennis en -vaardigheden. In de Scoutsgids maken Scouts kennis met zeven jongeren die samen in een ploeg zitten en met wie zij zich kunnen identificeren. Zeger, Marloes, Mick, Radboud, Naomi, Tess en Jesper hebben allemaal hun eigen interesses en karaktereigenschappen.
De opkomsten van de Scouts bestaan uit het gebruiken en toepassen van de scoutingtechnieken. Bijvoorbeeld koken op houtvuur, houthakken, wandelen van een hike en pionieren van verschillende objecten. Daarnaast spelen we ook vaak spellen zoals Hollandse Leeuwen, Levend Stratego of Weerwolven.

Naast samenwerking en elkaar helpen als er problemen zijn, is het ook belangrijk dat Scouts (een deel van) een opkomst leren organiseren. Deze groep Scouts wordt op deze manier relatief zelfstandig en de Scouts worden voorbereid op de volgende speltak, de Explorers, waarin ze zelf activiteiten gaan organiseren.

 


Ben jij tussen de 15 en 18 jaar en wil jij je eigen plannen maken? Word dan Explorer! De Explorers organiseren hun eigen activiteiten, zoals een expeditie in het binnen- of buitenland. Ga zwerven in Zweden, op kamp in Luxemburg of hiken in Zeeland. Ook organiseren ze spectaculaire evenementen, uitdagende outdooractiviteiten en als klap op de vuurpijl runnen ze gezamenlijk hun eigen afdeling.

De jongeren van 15 tot en met 18 jaar worden 'Explorers' genoemd bij Scouting. Zij organiseren hun eigen activiteiten, maken hun eigen programma en zorgen dat de gehele groep Explorers goed loopt. Ze regelen bijvoorbeeld de financiën van hun groep en verdiepen zich in verschillende vaardigheden. Ook kunnen ze ervoor kiezen om meerdere opkomsten te besteden aan een project.

Explorers hebben geen leiding meer, maar begeleiding die advies geeft en motiveert als dat nodig is. Zo leren ze om te gaan met verantwoordelijkheden, ontwikkelen ze zich en worden ze zelfstandig. Ze doen vaardigheden en kennis op en ontwikkelen zich continu. De Explorergids, een gids speciaal voor Explorers, biedt inspiratie en tips voor deze leeftijdsgroep.